IJssel als Strijdtoneel

De IJssel vormde eeuwenlang een berucht strijdtoneel. De rivier was een natuurlijke grens waar strijdende partijen elkaar troffen of dachten te treffen. Want lang niet alle kastelen, forten en bunkers zijn ook echt gebruikt. Toch liet de tijd veel sporen achter langs de rivier.

Download de verhalen en de routebeschrijvingen naar de luisterplekken.

Luisterplek Deventer – 882, de Vikingen branden Deventer plat
Luisterplek Olst-De Haere – 1962, IJssellinie: het geheime wapen van Olst
Luisterplek Fortmond – 1813, Kozakken bij Fortmond
Luisterplek Kampen -1572, de Watergeuzen veroveren Kampen
Luisterplek Zwolle – 1625, Hanzestad Zwolle: een frontierstad

trektochten

Vijf historische strijdplekken langs de IJssel zijn gemarkeerd met veldkeien. Op deze zogenaamde luisterplekken beleeft u wat er ooit gebeurde. De feitelijke geschiedenis leerde u in de schoolbanken, maar wat betekende de strijd voor iemand die het zelf meemaakte? Iemand die er ooit leefde, woonde of vocht vertelt op een luisterplek heel indringend wat hij of zij er meemaakte. De vijf hoorspelen, die ongeveer tien minuten duren, kunt u voor het bezoek gratis downloaden via deze website. Eenmaal op de luisterplek kunt u zittend op de veldkei het verhaal beluisteren. Hiervoor gebruikt u uw eigen MP3-speler, i-pod of mobiele telefoon. Met nieuwe mobiele telefoons zijn de verhalen ook bij een ‘luisterplek’ te downloaden.

zwolle2

Voor wie meer wil weten over de IJssel als Strijdtoneel is het gelijknamige boek verschenen. In 48 pagina’s beschrijft het de geschiedenis van de vijf luisterplekken tussen Deventer en Kampen. Het boek ‘De IJssel als Strijdtoneel’ geeft per luisterplek historische informatie en een introductie op de luisterverhalen. Het boek is een uitgave van Diepenmaat Uitgeverij & Ontwerpbureau en het Gelders Overijssels Bureau voor Toerisme. ‘De IJssel als Strijdtoneel’ is voor € 9,95 verkrijgbaar bij diverse boekhandels en VVV’s langs de IJssel (VVV Deventer en Zwolle) en kan ook besteld worden via www.diepenmaat.nl

kampen-NIEUW9