Schildersplek Deventer

Schilderplek Deventer
Op deze schilderplek staat het schilderij ‘Zicht op Deventer’ van Salomon van Ruysdael centraal. Vanuit de uiterwaarden schilderde Salomon van Ruysdael in 1657 de contouren van de stad Deventer. Links op het schilderij is de, nu niet meer bestaande, Noordenbergtoren te zien, de dubbele torens van de Bergkerk en rechts de Grote Kerk met de Mariakerk er voor. Ook de Vispoort is nog vaag te zien. Topografisch gezien klopt de voorstelling niet. Van Ruysdael wilde waarschijnlijk (of dit was hem gevraagd) alle belangrijke gebouwen van de stad vastleggen. Op de IJssel zeilen twee gaffelgetuigde schepen, halve wind richting Deventer. Op de voorgrond twee roeibootjes met vissers, in de weer met hun netten. Het drinkende vee aan de waterkant schijnt zich niets aan te trekken van de enorme wolkenlucht waaruit een stevige bries waait. Zo'n lucht die we ook nu nog vaak kunnen zien boven de IJssel. Heerlijk zeilweer.

Routebeschrijving
De schilderplek Deventer ligt op de Bandijk aan de Gelderse kant van de IJssel. Vanuit het centrum van Deventer de ‘oude’ IJsselbrug over richting Twello. Onderaan de brug rechtsaf. Volg deze weg door wijk ‘De Worp’ in noordelijke richting. Na het spoorweg-viaduct rijdt u langs de dijk. Na ongeveer één kilometer (het fietspad eindigt hier), staat rechts op de dijk de schilderplek.

schilderij-deventer

Salomon van Ruysdael, Zicht op Deventer gezien vanuit het noordwesten, olieverf op eikenhout, 52 x 76 cm, 1657, National Gallery, Londen