Schildersplek Kampen

Op deze schilderplek staat het schilderij ‘De Kamper Vroedschap op het IJs’ van Barent Avercamp centraal. Stond Barent in 1663 echt in de krakende vrieskou bij Kampen dit tafereel te schilderen? Nee, hij zal waarschijnlijk schetsen hebben gemaakt om deze in zijn atelier tot een fraai compositorisch geheel samen te voegen. Daarbij heeft hij voor de compositie gemakshalve de vloot, die vast en zeker aan de kade heeft gelegen, weggelaten. De vroedschap zal in zijn geheel model hebben gestaan. Uiteraard lekker verwarmd door het haardvuur.

Kunstkei-Kampen3

Routebeschrijving
De schilderplek Kampen ligt op een stille, rustige dijk ten noordoosten van Kampen. Vanuit het centrum van Kampen de IJssel oversteken. Na de brug met de ‘gouden wielen’ bij de verkeerslichten linksaf. Na de sluis van het Ganzendiep en een jachthaven (links) linksaf de smalle ‘Pijperstaart’ in. Het bordje ‘doodlopende weg’ kunt u negeren. Na een paar honderd meter ligt de schilderplek rechts op de dijk. Parkeren aan het begin van de Pijperstaart.

schilderij-kampen
Barent Avercamp, De Kamper Vroedschap op het ijs, olieverf op doek, 103 x 158 cm, 1663, Collectie Stedelijk Museum Kampen