Schildersplek Wijhe

Op deze schilderplek staat de aquarel ‘Zicht op de IJssel’ van Sijtze Malda centraal. Deze plek geeft een fraai zicht op een bocht in de IJssel. Op de voorgrond van de aquarel enkele kribben met daarop de bakens die de schippers veilig door de rivier loodsen. Malda's fascinatie voor watervlaktes wordt in deze aquarel duidelijk door de opmerkelijke compositiekeuze. Aan de linkerkant wat land met bebouwing en de kribben als vingers in het voor het grootste deel waterrijke IJssellandschap. De lucht en het water lopen, doordat de kleurtonen zich verbinden, als vanzelf in elkaar over. Met weinig beeldelementen weet Sijtze Malda hier een sfeer vast te leggen van ruimte, rust en intimiteit.

Kunstkei-Wijhe2

Vanaf de schilderplek heeft u goed zicht op de bocht in de IJssel. Wilt u nog meer rust, het water ruiken, of de vogels horen, zoek dan een plekje bij de vissers tussen de kribben. Geef geen aandacht aan hun vreemde blikken als u zo nu en dan uw schilderij op de kop draait; u bent een ingewijde in de kunst van het aquarelleren.

Routebeschrijving
De schilderplek Wijhe ligt bij de passantenhaven langs de IJssel. Ga vanaf de IJsseldijk richting het pontveer naar Vorchten en Heerde. De schilderplek staat op een rond plantsoen bij de loswal. Er zijn hier parkeerplaatsen.

Schilderplek-Wijhe

Sijtze Malda, Zicht op de IJssel vanaf de loswal bij Wijhe, aquarel 50 x 50 cm, 1998